Accesul și circulația în incinta CENTRULUI DE ÎNGRIJIRE PALIATIVĂ HOSPICE SIBIU
- Accesul salariaţilor este permis la intrarea principală (intrare str. Metalurgiştilor) respectând circuitele funcţionale ale Centrului de Îngrijire Paliativă Hospice.
- Accesul vizitatorilor este permis între orele 09,00 – 21,00 cu respectarea următoarelor condiţii:
- accesul se permite numei persoanelor cu comportament adecvat
- accesul se permite numai prin intrarea principală şi numai în locurile şi spaţiile amenajate pentru vizitatori (salon, living, toalete vizitatori etc)
Este interzis accesul persoanelor străine în spital în zonele cu risc: camera de sterilizare, depozit de deşeuri medicale periculoase, CT, Camera liftului.
Personalul medico-sanitar ia toate măsurile pentru respectarea cu stricteţe a interdicţiilor de acces în zonele precizate cu risc.
Dacă apare o perioadă de carantină în această perioadă se limitează sau se interzice, după caz, accesul vizitatorilor în Hospice.
- Accesul firmelor prestatoare de servicii este permis numai pe baza legitimaţiei persoanei de la firma service.
- Accesul reprezenentanţilor mass-media se face numai cu acordul managerului. Reprezentaţii mass-mediei pot filma în spitale numai în spaţiile pentru care managerul şi-a exprimat acordul în mod explicit, iar intervievarea pacienţilor sau filarea acestora se poate face numai în condiţiile legii. Purtătorul de cuvânt al instituţiei îi însoţesc pe reprezentanţii mass-media pe durata prezenţei acestora în incinta spitalului.
- Accesul pacienţilor la zonele cu risc identificate ( camera sterilizare, depozite, CT, camera liftului, depozit deşeuri medicale periculoase) este interzis. Zonele cu risc sunt identificate cu „acces interzis persoanelor neautorizate”
Criteriile de eligibilitate pentru internarea pacienților cu nevoi de îngrijiri paliative
CRITERII DE INTERNARE
Evolutie progresiva cu înrautatirea simptomelor si/sau a valorilor analizelor si/sau scaderea statusului functional (status ECOG 3-4).
Stadiul sever sau final la diagnosticul initial;
Sindrom hipoanabolicsi handicap nutritional critic cu scaderea greutatii cu 5% sau mai mult în ultimele 3 luni în timpul unei boli progresive cu/sau disfagie ireversibila.
Prezenta co-morbiditatilor severe, ce duc la o speranta de viata de 12 luni sau mai mica.
Sindrom dureros acut/cronic ireductibil (VAS = 6-7).
CONDITII DE INTERNARE
Act de identitate;
Bilet de trimitere model CAS cu referinta „Îngrijiri paliative”;
Dovada calitatii de asigurat (cupon pensii, adeverinta de asigurat/co-asigurat);
Dosar medical pacient (istoric medical, medicamente prescrise, analize/investigatii efectuate, bilete de iesire din spitale);
Cerere pentru internare;
Card de sanatate;
Alte documente, dupa caz.
Mass Media
Accesul reprezentantilor mass-media in unitate, in vederea inregistrarii, fotografierii sau filmarii se face numai in baza unei cereri scrise aprobate de manager, respectand dreptul la intimitate al pacientilor. In situatia in care managerul unitatii nu este prezent in unitate, accesul reprezentantilor mass-media este permis numai cu aprobarea inlocuitorului managerului si cu instiintarea purtatorului de cuvant.
Accesul reprezentantilor mass-media in spital este permisa pe baza acreditarii acestora (aprobarii date de manager). Pentru obtinerea acreditarii, institutiile de presa vor face demersuri scrise (cerere), specificand numele persoanelor ce fac parte din echipa de presa (reporter, cameraman, etc), datele de identificare si numarul de telefon al acestora.
Acreditarea de presa se acorda fara discriminare, in termen de cel mult 5 zile de la inregistrare. Acreditarea poate fi refuzata sau retrasa pentru fapte care impiedica desfasurarea normala a activitatii unitatii si care nu privesc opiniile exprimate in presa de respectivul reprezentant mass-media, in cazul in care se constata abateri grave sau repetate de la normele deonotologiei profesionale sau pentru fapte prin care a fost incalcata prezenta procedura. In acest caz, va fi informata institutia mass-media pentru obtinerea acreditarii pentru un alt reprezentant.
Pe toata durata deplasarii in incinta unitatii, reprezentantii mass-media vor fi insotiti de purtatorul de cuvant al unitatii sau cu persoana desemnata de conducerea unitatii.
Dupa instiintarea prealabila a managerului unitatii si cu acordul acestuia, purtatorul de cuvant indeplineste urmatoarele atributii:
-Furnizeaza reprezentantilor mass-media prompt si complet orice informatie de interes public, care priveste activitatea institutiei;
-Informeaza in timp util si asigura accesul reprezentantilor mass-media la activitatile si actiunile de interes public, organizate de unitate;
-Asigura periodic sau de fiecare data cand activitatea institutiei prezinta un interes public imediat, difuzarea de comunicate, informari de presa, organizarea de conferinte de presa, interviuri, briefinguri.
Toate informatiile solicitate vor fi date sub rezerva respectarii Legii 46/2003 privind drepturile pacientilor; declarariile vor fi date in acelasi timp pentru toti reprezentantii mass-media.
Cadru legislativ:
Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii;
Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public;
Legea nr. 46/2003 a drepturilor pacientului;
Ordin MS nr. 914/2006 pentru aprobarea normelor privind conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un spital in vederea obtinerii autorizatiei sanitare de functionare.