Asociația Dr. Carl Wolff a Bisericii Evanghelice C.A din Romania
RAPORT ANUAL 2023
SCURT ISTORIC :
În anul 2004, prin reorganizarea Asociaţiei „Diakonisches Werk” a Bisericii Evanghelice C.A. din Romania, s-a născut Asociaţia „Dr. Carl Wolff” a Bisericii Evanghelice C.A din Romania, care are în centrul activității: îngrijirea vârstnicilor în cadrul Căminului „Dr. Carl Wolff” (106 locuri) şi îngrijirea bolnavilor oncologici în fază terminală în Centrul de Îngrijire Paliativă Hospice pentru adulți (14 paturi) si îngrijirea copiilor cu boli terminale în cadrul Centrului de Îngrijire Paliativa Hospice Copii (10 paturi). Aceste trei așezăminte se află pe același teren în 3 locații separate. Cu toate că se dedică unor activități diferite, cele trei proiecte se întrepătrund și se completează reciproc. Serviciile medicale, bucătăria, spălătoria, îngrijirea spațiilor și a clădirilor, administrația pot fi folosite în comun. Astfel, costurile se reduc, iar sentimentul de a face parte dintr-o singură comunitate, unește echipa. În decursul anilor, fiecare dintre cele trei proiecte a fost cândva deschizător de drum pentru domeniul social din întreaga țară. Între timp, așezămintele beneficiază de recunoaștere națională, iar Statul Român le acordă sprijin material în limitele impuse de legislația aflată într-o permanentă fluctuație.
MISIUNEA
Asociația “Dr. Carl Wolff” a Bisericii Evanghelice C.A. din Romania este o asociație care își desfășoară activitatea sub egida Bisericii Evanghelice C.A. din Romania și își propune în spirit creștinesc ajutorarea aproapelui.
Viziunea noastră este ca, în România, toți cei care au nevoie de servicii sociale și medicale indiferent de vârstă cu boli incurabile sau cu boli ale vârstei a III-a să beneficieze de servicii adecvate de îngrijire sau de îngrijire paliativă, la momentul potrivit, pentru a trăi cu demnitate fiecare clipă, alături de cei dragi.
CONSILIUL DIRECTOR
Președinte: d-na Baier Hannelore-Helga
Vicepreședinte: dl. Klein Christoph Michael
Membrii: d-na Barth Rotraut-Angelika
d-na Stoeckmann-Kothen Petra
d-na Manta-Klemens Christine
PROGRAMELE ORGANIZAȚIEI
Căminul pentru Persoane Vârstnice Dr. Carl Wolff – 106 locuri
De la înființare în anul 1994, Statul German, prin intermediul Ministerului Federal de Interne, a preluat majoritatea costurilor pentru Căminul pentru Vârstnici „Dr. Carl Wolff”. Aici, oameni de vârsta a treia își petrec zilele în liniște sub atenta ocrotire a personalului. Majoritatea dintre ei provin din comunități rurale care s-au destrămat în urma exodului populației de etnie germană. Vârstnicii vin pe o durată nedeterminată. În anul 2023 au fost îngrijiți
145 vârstnici.
Anul 2023 a fost un an în care Căminul pentru persoane Vârstnice Dr. Carl Wolff a reușit să desfășoare toate activitățile într-un cadru ca înaintea pandemiei. S-au reluat toate activitățile cu beneficiarii: cor, teatru, ergoterapie, slujbe. Beneficiarii au parte de vizite, merg în oraș ca și înaintea pandemiei.
Căminul a fost nelicențiat pentru cinci ani din data de 07.12.2020.
Centrul de Îngrijire Paliativă Hospice Adulți: 14 paturi
În anul 2006, pe același teren a putut fi inaugurată o clădire nouă: Casa Hospice. Bolnavii preluați aici, în faze terminale ale unor boli oncologice, provin din întreaga țară și beneficiază de îngrijiri paliative de înaltă calitate. Dacă doresc acest lucru, oricând aparținătorii au acces la pacienții lor. Hospice-ul oferă îngrijiri paliative gratuit tuturor pacienților. Pacienții beneficiază de suport psihologic, îndrumare socială, ergoterapie, consiliere duhovnicească.
În anul 2023 au fost îngrijiți în Hospice un număr de 301 pacienți adulți cu cancer în fază terminală. Și pentru pacienții din Hospice s-au reluat toate activitățile curente ca înaintea pandemiei. Vizite sunt din nou premise, se țin slujbe. Pacienții oncologici marginalizați de pandemie au trecut prin perioade grele. Foarte mulți au stat puține zile la noi. Anul 2023 a fost anul cu multe decese. Multe decese la paceinți sub 50 de ani.
Datorită ajutorului acordat prin sponsorizări ale firmelor și a persoanelor cu suflet mare, Hospice-ul a reușit să-și continue activitatea în condiții bune, spre mulțumirea pacienților și a familiilor lor.
Centrul de Îngrijire Paliativă Hospice Copii 10 paturi
Un așezământ unic în țară este nou înființatul Centru de Îngrijiri Paliative pentru Copii – Hospice Copii -. Aici, copii suferinzi de boli incurabile beneficiază de tratamente și îngrijire permanentă, zi și noapte, iar la etajul superior există camere separate pentru mămici și membrii de familie.
Începând cu luna august 2016, zece copii cu boli limitatoare de viață , împreună cu familiile lor pot fi îngrijiți și beneficiază de consiliere psihologică pe o durată de până la trei luni. Se pune un accent mare pe terapia durerii, prin metode diferite: medicație, terapii de susținere prin kinetoterapie, suport psihologic unde este cazul, ergoterapie. Concentratoare de oxigen, aparate de aspirat, ventilatoare mecanice etc. sunt necesare pentru a oferi acestor copii alinarea suferințelor.
Faptul că în această țară unii copii sunt abandonați de aparținători dacă se dovedește că suferă de boli incurabile, este o tragedie greu de acceptat. Durerile și singurătatea fac ca ei să nu mai lupte cu boala. Pentru acești copii, Centru de Îngrijiri Paliative este locul unde se pot simți acasă. Deoarece nu există alt așezământ de acest gen, aici vin copii din toată țara. În anul 2023 au fost îngrijiți 45 copii.
ACTIVITĂȚI:
Compartiment: Hospice Copii:
Și în Hospice Copii am reușit în anul 2023 să reluăm toate activitățile de dinaintea pandemiei. Au fost îngrijiți mulți copii care au rămas cu schele multiple incompatibile cu o viață independentă ca urmare a infectării cu virusul SARS COV 19. Am asistat la drame familiale, părinți nepregătiți pentru astfel de situații grele. În anul 2023 am îngrijit aproape tot timpul copii dependenți de oxigen, cu traheostomă și în multe cazuri dependenți de un ventilator mecanic. Acești copii petrec mult timp pe ATI-uri. Atmosfera plăcută din Hospice îi face pe micuții noștri să fie luptători.
Centrul de Îngrijire Paliativă Hospice este acreditat de Comisia de Acreditare a Spitalelor ANMCS. (Hospice-ul a fost acreditat ANMCS categoria II, deci face parte din cele mai performante unități medicale din țară).
Centrul de Îngrijire Paliativă Hospice este în relație contractuală cu Casa de Sănătate Sibiu. 30% din costuri sunt suportate de Casa de Asigurări de Sănătate, 70% din costuri sunt suportate prin sponsorizări, proiecte tematice. Costurile crescute la materiale sanitare, medicamente și mâncăruri speciale ne-au îngreunat mult activitatea. Statul Român nu a oferit sprijin în îngrijirea acestor copii. Fără ajutorul sponsorilor, nu am fi putut trece financiar de acest an.
Cazuri speciale
85% din copiii îngrijiți în anul 2023 în Hospice Copii au fost abandonați de familiile lor o dată cu comunicarea diagnosticului de boală incurabilă.
Sărăcia, teama de responsabilitate dar și neimplicarea fac ca acești copii care oricum luptă cu o boală incurabilă să trăiască o mare dramă: sunt lăsați singuri nu știu cum e să fi luat în brațe de un părinte.
Venind din spitale în Hospice mediul ambiant devine prietenos pentru acești copii, fapt pentru care și ei încep să mai luptă pentru zile bune.
Andrei (2 ani) a venit din Zalău imediat după naștere la noi. Un defect cardiac major a făcut ca medicii cardiologi să nu-i dea o șansă de supraviețuire. Medicația nu a data randament, Andrei a fost agitat, refuza măscuță de oxigen, varsă mai tot timpul. A fost refuzat de toate spitalele pediatrice de specialitate din Romania și la vârsta de 4 săptămâni a ajuns în Hospice Copii. A fost trimis să moară, dar s-a încăpățânat să trăiască. Am reușit să-l includem în programul fundației Polisano. A fost operat pe cord deja de două ori. Fiecare intervenție îi dăruiește calitate de viață. În 2023 a mai urma o intervenție. Și această intervenție a reușit. Din spital Andrei a plecat acasă la noua familie adoptivă. Sora lui cea mare de acuma este asistenta la Hospice Copii. Andrei a fost abandonat de părinți. Anul 2023 este pentru el un început de viață și un sfârșit de poveste tristă. Și-a găsit și o nouă familie.
Niculae (7 ani), este părăsit de părinți din cauza diagnosticelor care nu le puteau înțelege sau accepta. Boala îl iubește mai mult decât viața. După o infectare ci COVID19 Niculae are nevoie de concentrator de oxigen si un ventilator mecanic. Fără aceste aparate nu ar mai trăi. Fiindcă vine dintr-un Centru, nu are acces de aparatura performanta. Încă din septembrie 2023 încercăm să primim pentru Niculae un ventilator mecanic cu acumulatori, deci mai performant, adaptat pentru el. Firma care distribuie aparate nu se arată deschisă să îmbunătățească situația pacientului nostru. Aici sunt limitele care îngreunează activitatea și iau din timpul bun al acestor copii.
Mulțumim sponsorilor noștri pe această cale. Fără ajutorul lor Hospice Copii nu ar putea fi casă pentru cei, care au nevoie de îngrijiri paliative. Copiii care sunt găzduiți și îngrijiți la noi pentru perioade mai lungi sau mai scurte nu simt aceste griji, mai ales datorită sponsorilor.
Chiar dacă timpul de viață al acestor copii este limitat, încercăm să strecurăm în viața lor cât mai multe moment frumoase. De asemenea toți copii care au venit nebotezați au fost creștinați. Ne-am ghidat întotdeauna după religia părinților.
În anul 2023 am îngrijit copii care datorită bolii lor au trecut prin multă suferință. Cel mai greu este de acceptat situația copiilor fără părinți. Nu există o strategie națională de responsabilizare și implicare a părinților în îngrijirea acestor scopii, ceea ce duce la o suferință psihică mare.
Echipa Hospice Copii s-a maturizat. După 6 ani de activitate există o siguranță mai în abordarea problemelor copiilor. Colaboratorii au avut parte de cursuri de perfecționare.
Hospice Copii este unul din puținii Centre de Îngrijiri Paliative din țară care îngrijește copii cu boli incurabile 24/24 ore 365 de zile pe an. Reușim să îngrijim copii cu afecțiuni severe care necesită o supraveghere amănunțită fiind conectați la aparatură specială (aparate de oxigen, ventilator mecanic).
Asociația Dr. Carl Wolff este bine ancorată în viața comunității din Sibiu.
Cauza Hospice-ului pentru Copii a fost bine primită la Maratonul Sibiului. Participarea pentru Hospice Copii a fost mult peste așteptări.
Ca și în anul 2022 Asociația noastră a fost nominalizată ca Firma de Aur și în anul 2023.
Pagina noasta de facebook: https://www.facebook.com/HospiceSibiu/
oferă săptămânal o informare despre activitățile Centrului și despre Copiii noștri. De asemenea activitatea Căminului este prezentata pe pagina de facebook: https://www.facebook.com/drcarlwolff/
Întreaga echipă mulțumește pentru susținere.
Director
Rhein Ortrun