În decursul anilor, la Sibiu a luat ființă un triplu proiect dedicat oamenilor cu nevoi speciale. Asociația „Dr. Carl Wolff” a Bisericii Evanghelice C. A. din România patronează Căminul de Bătrâni cu 106 locuri, Casa Hospice cu 14 locuri și, nu de mult timp, Centrul de Îngrijiri Paliative pentru Copii cu 10 locuri, fiind acoperișul comun pentru trei așezăminte cu profil social.
Cu toate că se dedică unor activități diferite, cele trei proiecte se întrepătrund și se completează reciproc. Serviciile medicale, bucătăria, spălătoria, îngrijirea spațiilor și a clădirilor ca și administrația pot fi folosite în comun. Astfel, costurile se reduc, iar sentimentul de a face parte dintr-o singură comunitate, e în creștere. În decursul anilor, fiecare dintre cele trei proiecte a fost cândva deschizător de drum pentru domeniul social din întreaga țară. Între timp, așezămintele beneficiază de recunoaștere națională, iar Statul Român le acordă sprijin material în limitele impuse de legislația aflată într-o permanentă fluctuație.
De la înființare în anul 1994, Statul German, prin intermediul Ministerulul Federal de Interne, a preluat majoritatea costurilor pentru Căminul de Bătrâni „Dr. Carl Wolff”. Aici, oameni de vârsta a treia își petrec zilele în liniște sub atenta ocrotire a personalului. Majoritatea dintre ei provin din comunități rurale care s-au destrămat în urma exodului populației de etnie germană.
În anul 2006, pe același teren a putut fi inaugurată o clădire nouă: Casa Hospice. Bolnavii preluați aici, în faze terminale ale unor boli crunte, provin din diferite unități medicale din țară și beneficiază de îngrijiri paliative de înaltă calitate. Dacă doresc acest lucru, oricând aparținătorii au acces la pacienții lor.
Un așezământ unic în țară este nou înființatul Centru de Îngrijiri Paliative pentru Copii. Aici, copiii suferinzi beneficiază de tratamente și îngrijire permanente, zi și noapte, iar la etajul superior există camere separate pentru mămici și membri de familie.
Începând cu luna august a anului 2016, zece copii împreună cu familiile lor pot fi îngrijiți și beneficiază de consiliere psihologică pe o durată de până la trei luni. Se pune un accent mare pe terapia durerii, prin metode diferite: medicație, terapii de susținere ca kinetoterapie, suport psihologic unde este cazul, ergoterapie. Concentratoare de oxigen, aparate de aspirat etc îi ajută pe acești copii pricopsiți de soartă să-și ducă traiul de zi cu zi. Faptul că în această țară unii copii sunt abandonați de aparținători dacă se dovedește că suferă de boli incurabile, este o tragedie greu de acceptat. Durerile și singurătatea fac ca ei să nu mai aibe puterea de a lupta cu boala. Pentru acești copii, Centru de Îngrijiri Paliative este, în sfârșit, locul unde se pot simți acasă. Deoarece nu există alt așezământ de acest gen, aici vin copii din toată țara.
Casa are multe fațete. Sunt zile liniștite, în care concentratoarele de oxigen sau analgezicele de-abia se folososesc. În acele zile, la plimbare prin curte, locuitorii Căminului de Bătrâni li se alătură ca niște bunici. Pășesc împreună o porțiune de drum, lângă cărucior sau scaunul cu rotile.
Apoi însă vin acele momente grele, când nu știi cine dintre ei va mai apuca ziua de mâine, și câtă suferință îi mai așteaptă pe acești micuți. Cu toții sunt niște eroi în arta supraviețuirii. Suportă un atac de crampă după celălat, fiecare respirație fiind un calvar…Dar iată, în clipele bune, toată energia se concentrează pe o jucărie, toată bucuria lor poate fi o plimbare prin curte. Atunci, parcă și moartea se ține la distanță pentru o vreme. Așa decurge viața lor zilnică. Împreună, în acest centru încercăm să creștem numărul clipelor bune.
Casa Națională de Asigurări de Sănătate preia aproximativ 40 % din costurile aferente Centrului de Îngrijiri Paliative pentru Copii, iar restul de 60% trebuie acoperit din sponsorizări. Donațiile asigură costurile pentru hrana specială, pentru medicamente și pentru cheltuieli curente. Nu e ușor, dar copiii merită să aibe parte de un ultim timp frumos petrecut în acest așezământ.
Pentru România, Centrul de Îngrijiri Paliative din Sibiu cu îngrijire permanentă este un proiect pilot. Finanțarea acestuia de către forurile abilitate întâmpină obstacole. Oare acest lucru se datorează faptului că este neplăcut să te ocupi de copii ai căror trai de zi cu zi constă aproape exclusiv din suferință?
Sperăm într-o schimbare de mentalitate și într-o ameliorare pas cu pas a situației în ceea ce privește cofinanțarea din partea autorităților statului. Până atunci însă, avem nevoie de ajutor, fapt pentru care mulțumim tuturori celor care ne sprijină.